Popcorn cinema style

Ik wou gisteren graag nog es naar de cinema gaan. Maar mijn beperkte mobiliteit en het ongelukkige uur van de film, maakten dat we toch kozen voor een avondje thuis film. Al had Dave er wel alles aan gedaan om me het cinema gevoel te geven. Ik heb mogen genieten van voorfilmpjes, reclame, trailers… alles erop en eraan. Als snack hebben we popcorn gegeten. Met die heerlijke suikerlaag erop, zoals je hem alleen in de cinema kunt vinden.

cinema popcorn


Ingrediënten voor vier popcorn liefhebbers, cinema porties:

  • 100g mais
  • 50ml plantaardige olie, voor warme en koude bereidingen
  • 60gr boter, in stukjes gesneden verwerkt sneller
  • 75gr suiker
  • 1el honing

Begin met de popcorn, deze moet afgekoeld zijn voor je de karamelsaus erover gooit. Neem je grootste pot met deksel. Verwarm daarin de olie, op een middelhoog vuur. Een goeie tip om te zien of de olie warm genoeg heeft voor de popcorn is 2 graantjes in de olie leggen, als deze rond beginnen te draaien is de olie warm genoeg. Als de olie warm is, alle popcorn erin en de pot afdekken met het deksel. Als er wat beginnen te poppen, roer dan es voorzichtig met de pot. Hou het deksel er zeker op en gebruik ovenwanten om het deksel nog extra vast te houden. Dit is ook het moment om het vuur wat lager te zetten. Je wilt geen goeie popcorntjes verbranden. Als het poffen fel verminderd, dan kan de pot van het vuur, maar laat het deksel er nog even op tot je geen pof meer hoort. Dan kun je de popcorn eruit scheppen en in een serveerschaal doen. Op deze manier raak je van de meeste ongepofte mais af. Daar kan je dan ook al je tanden niet meer op stukbijten.

Als de popcorn koud is, of als je kan multi-tasken kun je dit doen terwijl je de karamelsaus maakt. Ze een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop. Was de pot af waarin je zonet de popcorn gepoft hebt. Ik hergebruik deze omdat hij zeker groot genoeg is voor alle popcorn. En zorg dat de pot warm blijft. Ik zet hem in warm water. Straks komt hier de popcorn in, waar je dan de karamelsaus over giet. Als je pot koud is dan zal alle karamelsaus meteen stollen tegen de wanden en de bodem. Geloof me, ik ben ervaringsdeskundige.

Nu is het tijd voor de karamelsaus. Verwarm de boter, suiker en honing samen op een middelhoog vuur, in een ruime, hoge pot. Roer tot de suiker opgelost is. Maar let op, warme suiker is erg warm! Het oplossen van de suiker duurt een goeie 5 minuten. Kort daarna gaat het goedje koken, bruisen eerder. Laat dit zo nog 5 min op staan. Probeer niet te roeren en let op voor spetten! Na ongeveer 5 minuten veranderd dit ineens erg snel van kleur. Een licht ‘gouden’ kleur is perfect, honingachtig. Roer dit alles nog een keer voorzichtig door. De karamel is klaar om over de popcorn te gieten.

Doe de popcorn in de warm pot, giet daar de karamelsaus over en roer alles goed en snel door. Kap het goedje voorzichtig over op de bakplaat. En laat afkoelen. Kom er pas aan als de karamel niet meer aan de achterkant van je vork blijft plakken. Verbrand je vingers niet, of je mond natuurlijk. Als dit afgekoeld is, kan je het makkelijk opbreken. Et voila, klaar om te smullen, cinema style. Je kunt zelfs een klein beetje popcorn in het rond gooien, hej je bent thuis, doe wat je wil.

Een leuke tip is nog om de bakplaat met de gebroken popcorn in een oven van 40-50 graden te plaatsen voor je  ze opdient. Dan hebben ze, net zoals in de kinepolis, lekker warm. Heerlijk!

Advertenties

Ik zou het fijn vinden als je me een reactie nalaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s