Filmtastische spaghetti meatballs

De eerste keer dat ik deze fantastische spaghetti at was op valentijn vorig jaar. Dave maakte het als verrassing, daarna hebben we naar lady en de vagebond gekeken. Daar haalde hij z’n inspiratie.

Sinds toen hebben we het al een aantal keer klaargemaakt. Het is echt een goed recept voor spaghetti meatballs dit moet gewoon gedeeld en verder verspreid worden. Het origineel recept kun je hier vinden. Bekijk zeker es de link, daar vind je veel extra tips en extra mogelijkheden om het recept aan te passen.

spaghetti-meatballs

Nodig voor 4 goeie porties:

  • 500g verse spaghetti, maak je pasta zelf of koop verse pasta, je vind dit in de frigo afdeling van je supermarkt
  • parmezaanse kaas

Gehaktballetjes

  • 750gr gemengd gehakt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50gr paneermeel
  • verse peterselie, ong 2 el
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 100gr parmezaanse kaas, geraspt
  • 50gr pecorino, dit is een heerlijke, harde schapenkaas, geraspt
  • snuifje muskaatnoot
  • 1/2 tl peper
  • 1tl grof zeezout

Tomatensaus

  • 1 ui, grof gesneden gesneden
  • 1 teentje knoflook, grof gesneden
  • 400gr gepelde tomatenstukjes, 1 blik
  • 500gr gezeefde tomaten
  • 70gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 tl oregano
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes peterselie
  • 1/2 tl peper
  • 1 tl zout

Ok, dit is recept is wel wat werk, maar het is het echt waard. Maar, je zult merken, dat je de volgende keer een extra grote portie zal maken en invriezen.  Ik raad aan om de voorbereidingen goed op voorhand te starten. Je kan zonder probleem de balletjes en saus de dag voordien maken en dan samen opwarmen.

VOORBEREIDING – DE BALLETJES VORMEN

Start met de balletjes. Deze moeten straks opstijven, pocheren en bakken. Meng het alle ingrediënten voor de balletjes in een grote kom of op je werkblad. Kneed tot alles goed gemengd is. Vorm balletjes van max 4 cm in diameter, denk aan een pingpong balletje. Laat ze nu een uur opstijven in de frigo, onder plastic folie.

VOORBEREIDING – DE SAUS

Fruit de ui en look in wat boter of olie tot de ui glazig word. Voeg alle andere ingrediënten, behalve de peterselie toe. Breng de saus zachtjes aan de kook en laat minstens een half uur pruttelen. Heb je tijd? Maak er dan 1,5 uur van. Dan kunnen de kruiden al hun smaken ten volle afgeven.

Verwijder de takjes en blaadje en mix de saus. Zeef de saus en laat eventueel nog wat verder inkoken, doe dit alleen al de saus te lopend is.

VOORBEREIDING – DE BALLETJES POCHEREN

Ik neem m’n grootste pot en breng ong 2 l water aan de kook. Voeg er 2 bouillonblokjes aan toe. Bij voorkeur rund of kip, maar groeten kan natuurlijk ook. Als het water kookt en de bouillon blokjes opgelost zijn, verlaag dan het vuur. Zodat het water niet meer kookt, ander vallen de balletjes uit een als je ze erin legt.

Nu start het bandwerk. Leg een portie balletjes in het water, met een schuimspaan gaat dit makkelijk. Als de balletjes komen bovendrijven, dan zijn ze gaar. Dit duur een paar minuten. Zorg dat je een vergiet klaar hebt staan om de gepocheerde balletjes in de leggen. Voeg een nieuwe portie balletjes toe en ga door tot alle balletjes gepocheerd zijn. Ik maak er meestal een ‘mini-bandwerkfabriekje’ van. 1/balletjes uit vergiet in schotel 2/balletjes uit het water halen met schuimspaan en in vergiet 3/nieuwe balletjes in het water 4/volgende portie rauwe balletjes losmaken van hun ondergrond, zodat ze straks makkelijk in het water gaan.

Als de balletjes goed uitgelekt zijn, en een beetje afgekoeld, dan kan je ze aanbakken. Dit maakt ze extra lekker als ze straks in de saus zitten. Smelt in een ruime pan wat boter en bak op een middelhoog vuur de balletjes rondom bruin. Je kunt de ze aan de kant zetten, tot je de saus geeft, of ze onmiddellijk bij de saus doen, als je deze onmiddellijk op tafel wil zetten.

AFWERKING

Voeg de gehaktballetjes en de peterselie toe aan de saus en warm alles samen op, op een zacht vuurtje. Kook terwijl de pasta volgens de instructies.

Dien de heerlijke pasta op met wat extra peterselie en bestrooi met parmezaanse kaas. Smakelijk!

Advertenties

Ik zou het fijn vinden als je me een reactie nalaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s